gulerodsboller og gulerodspølsebrød

Jeg er vist kommet til at love at lægge min hjemmebiksede opskrift på gulerodsboller og gulerodspølsebrød herop. Så nu forsøger jeg lige at skrive ned, og så må I sige til hvis det ikke giver mening.

Skønt redskab som er uundværeligt når jeg bager er denne rosti spatel. Den er lige til at dele dejen med og skære ud med den "skarpe" side.
Boller

Ingredienser til boller ca. 20 stk

50 g gær
1 æg
1 spsk. olie
½ tsk. salt
1 spsk. akaciehonning
4 dl lunkent vand
ca. 250 g fint revet gulerod (den fine side på et alm. rivejern)
400 g grahamsmel
400 g hvedemel
1 dl 5- kornsblanding

Note: jo flere gulerødder, des mere fugt i dejen - som så kræver lidt ekstra mel. Og desuden er der forskel på mel, så huske at kigge og mærke på din dej.

Fremgangsmåde:

1: Gæren opløses i vandet og æg, olie, salt og honning tilsættes. Dernæst tilsættes alt det revne gulerod. Så blandes mel og kornblandingen i. Der æltes godt 5-8 min i min kitchen Aid. Dejen må gerne være lidt klistret, men ikke sådan helt vildt klæbrig. Hvis du vurderer den er alt for våd, tilsæt da mere mel. Dejen hæver i ca 40 min tildækket under et fugtigt viskestykke.

2: Efter hævning deles dejen i 4 lige store dele, som så deles ud i 20 stk. boller. Alle bollerne fordeles på 1 bageplade, med lidt afstand imellem. Efterhæver ca 30 min under fugtigt viskestykke. Husk at tænde ovnen efter 20 min på 200g (alm ovn) - så er den klar når bollerne er færdighævet.3: Efter hævning er bollerne vokset sammen. De smøres med æg eller vand og drysses med sesamkerner. Bager ca 17-20 minutter til de er gyldne. Når de er færdigbagte brækkes de fra hinanden og køler lidt af på en rist. Hvis du gerne vil fryse dem ned, er det en god ide at de er smålune når de fryses, da de derved holder lidt fugt. Når de tøes op kan de blot på 30-35 sek. i microovnen og så er det som at få en friskbagt bolle. Bollerne er dejligt svampede - og ikke tørre, trods den store mængde kerner og grahamsmel.

Hvis man ikke ønsker firkantede boller - fordeles de bare på 2 plader og bages af 2 omgange. Bages 17 min til de lyder hule når du banker under bunden på dem. 

Gulerodspølsebrød

Ingredienser til pølsebrød ca 32-36 stk

50 g gær
1 æg
1 spsk. olie
½ tsk. salt
1 spsk. akaciehonning
4 dl lunkent vand
ca. 250 g fint revet gulerod (den fine side på et alm. rivejern)
400 g grahamsmel
400 g hvedemel

Fremgangsmåde:

1: Som ved bollerne i pkt. 1.

2: Dejen deles i 4 lige store portioner. Hver portion rulles ud til en flad rund pandekage, put mel på bordet inden, så det ikke klæder fast. Deles i ca. 8 lige store slices. Ca 1 cm fra yderkanten læggen en stribe ketchup. Ovenpå ketchuppen en pølse (jeg bruger oftest kyllingepølser uden skind) og de rulles til pølsehorn og fordeles jævnt på en plade. Efterhæver ca. 20 min under fugtigt viskestykke.

3: Pølsehornene pensles med æg eller vand og drysses med sesamfrø. Bages ca. 10-12 min ved 200 grader. Køles af på en rist. Igen, hvis de skal fryses er det en god idé at fryse dem ned smålune, så de ikke bliver tørre i madpakken eller lignende.
Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Leveret af Blogger.

Søg

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.